Bilim kurgu filmlerine konu olabilecek çukur olarak geçer. Derinliği inanılmaz derecededir.
Dünyanın bilinen en derin çukurudur. Derinliği yaklaşık olarak 10.994 metredir. Uzunluğu
2.542 kilometre, genişliği ise 69 kilometredir. Bu çukur Büyük Okyanus bölgesinde bulunur. Pasifik Plaka ile Mariana Plakası'nın çarpışması sonucu oluşmuş bir çukurdur.
Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünse de bu çukurun dibinde daha önce görmediğiniz canlılar yer almaktadır. Daha önce yapılan araştırmalarda bu tür canlılar görüntülenmiştir.
Yukardan bakıldığında ne kadar içinde yaşam yok gibi görünse de, bildiğimiz gibi Mariana Çukuru'nda en derine de inilse hayat olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır. Ve yeni balık türleri, mikroorganizmalar, bakteriler, yeni yengeç türleri keşfedilmiştir. Canlıların temeli çok eski çağlara dayandığı tahmin edilmektedir.
Jacques Piccard ile Teğmen Donald Walsh, 23 Ocak 1960 yılında Trieste Batiskapı içinde yaptıkları dalış ile derin noktaya inmeyi başarmışlardır. İniş yaklaşık 3 saat 15 dakika sürmüş, çıkış ise 5 saati bulmuştur.
Türk şirketine ait bir yük gemisi Tayvan'dan Meksika'ya ait yük götürmek için denize açılmışken, 21 Ekim günü mürettebattan Mariana Çukuru'nun bulunduğu noktada suya düşen bir Türk çalışanın cesedi hala bulunamamıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder